Twee werelden kwamen samen

Een boer uit een dorp in Flevoland ontmoette op latere leeftijd een vrouw uit Amsterdam. Allebei met een eigen verleden, maar de liefde bracht hen samen. Haar kinderen werden door hem liefdevol ontvangen, zoals hij altijd al zijn buurkinderen opving alsof het de zijne waren. Het leven had hemzelf nog geen kind gegund, tot hij zijn liefde uit Amsterdam ontmoette en tot zijn grote vreugde een zoon van hen samen geboren werd.

Hoewel de boer kon genieten van de stadse geneugten, bleef hij trouw aan zijn boerderij in de polder. En ook zijn vrouw genoot naast het stadsleven van de wijdsheid en het bestaan op het boerenland.

Boerenerf

Afscheid vormgeven

En toen kwam met de ouderdom het verval en het onvermijdelijke afscheid op hun pad. De boer overleed en het gezin moest nadenken over wat voor afscheid bij hem paste. In Amsterdam, in Flevoland? Snel werd duidelijk dat de boer thuishoorde op zijn erf. Daar moest de bijeenkomst gehouden worden. In een ongedwongen sfeer met familie, vrienden en buren uit beide werelden die daar samenkwamen. Met de lekkerste hapjes van de cateraar uit Bant en de traiteur uit Amsterdam. Live gitaarmuziek met zang. Prachtige herinneringen gedeeld door zijn vrouw, zoon, stief- en buurkinderen….zijn veelzijdige leven werd van alle kanten belicht. Foto’s geprojecteerd in de kleine schuur haalden het verleden even terug.

Cateringtent op boerenerf

Cateringtent op boerenerf 2

Rondje om de boerderij

De boer lag in een wilgentenen mand met op zijn borst takjes korenaren. Voor vertrek naar het crematorium werd hij door zijn kinderen nog een laatste rondje om zijn boerderij gedragen. Wat een ontroerend mooi gebaar. Door de aanwezigen werd hij uitgeleide gedaan en in kleine kring werd in de aula van het crematorium, met een laatste slok whisky, afscheid van hem genomen.

Uitgeleide van boerenerf

Een passend afscheid

Buiten de vaste kaders denken maakt het mogelijk een afscheid vorm te geven dat werkelijk past bij de overledene. Dat biedt de achterblijvers veel troost. Er is meer mogelijk dan je denkt. Geef de wensen aan, dan zul je versteld staan van wat er kan.

Leave a Reply