Carpe diem

Oftewel Pluk de dag. Een spreuk die vaak voorbijkomt. Maar wat betekent het eigenlijk?

Het brengt mij terug in de tijd. Mijn vriendinnetje en ik waren 13 jaar oud. We ontmoetten elkaar in de brugklas van de middelbare school. Een nieuwe, spannende tijd lag voor ons. Nieuwe vrienden, andere lessen, tussenuren en misschien wel verkering met die leuke jongen uit 3b?

Hoe anders liep het…Mijn vriendin kreeg pijn in haar enkel en na enige tijd werd de diagnose botkanker gesteld. Hoewel de klap uiteraard insloeg als een bom, besloot zij vrijwel direct ervoor te gaan. Niks medelijden of zielig zijn, maar gaan voor het leven. Tussen de slechte periodes en ziekenhuisbehandelingen door, slaagde ze ruimschoots voor het VWO, besloot ze te gaan studeren en ging op kamers. Ik begreep daar weinig van. Waarom zou je voor je plezier gaan blokken voor een tentamen als je weet dat je toekomst nog zo kort is? Dan ga je toch leuke dingen doen? Maar ook dat deed ze. Ze genoot van studentenfeestjes en reisde met lotgenoten naar de Oostenrijkse sneeuw. Op één been inmiddels, sjeesde zij als een volleerd skiër de bergen af. Ongelofelijk, wat een levenslust had zij.

Met bewondering heb ik deze periode langs de zijlijn meebeleefd. Wat een doorzettingsvermogen en positivisme! Het is inmiddels 25 jaar geleden dat zij op 21-jarige leeftijd overleed. Haar lichaam was op, zij had haar leven geleefd.

Wat een bijzondere levensles heeft zij mij al op jonge leeftijd geleerd. Ga niet bij de pakken neerzitten bij tegenslag. Haal uit het leven wat erin zit. Het klinkt een stuk gemakkelijker dan het is, zeker wanneer u juist met een verlies te maken heeft. Maar toch wil ik ook u dit levensmotto toewensen: Pluk de dag!