Dragers bij een uitvaart, ouderwets?
U kent ze wel van vroeger. De veelal wat oudere mannen die bij een begrafenis de kist naar het graf droegen. In zwarte pakken, lange jassen en soms met hoge hoeden op het hoofd. Het zag er chique en statig uit, gaf de uitvaart allure. En tja, het hoorde ook gewoon zo.
Dragen met de familie
Tegenwoordig trekken we ons bij een afscheid gelukkig steeds minder aan van “hoe het hoort”. Mensen mogen en durven steeds meer hun eigen keuzes te maken. En zo ook bij de vraag of er dragers gewenst zijn.
Veelal kiezen families er nu voor om een geliefde zelf naar de laatste rustplaats te begeleiden. Kinderen en/of kleinkinderen nemen die taak meestal graag op zich. Het is het laatste wat ze als kleinkinderen kunnen doen voor bijvoorbeeld de opa die zoveel voor hen gedaan heeft in zijn leven. Het voelt dan als een eer dat je als kleinkind mag helpen bij het dragen van de kist.
Maar het kan ook spanningen met zich meebrengen. Wie worden gekozen om de groep van (meestal) zes dragers te vormen? En wie durft te zeggen dat hij of zij het liever niet wil? Misschien ben je bang om de kist los te laten. Je vraagt je af of het er niet heel erg rommelig uit gaat zien? Je kunt wellicht opzien tegen de extra zenuwen voorafgaand aan de uitvaart. Een afscheid dat al zoveel vraagt van je emoties.
Dragen door professionals
Het kan daarom een goede keuze zijn om het dragen van je dierbare over te laten aan professionals. Zij weten precies hoe ze op een waardige en respectvolle manier de overledene in de kist of baar naar een aula, kerk of begraafplaats moeten begeleiden.
De familie hoeft zich hierover dan helemaal geen zorgen te maken en kan het gebeuren in alle rust gadeslaan. Het beeld van een strakke in- of uitgeleide van de overledene blijft vaak nog lang in het geheugen staan.
Hoe werkt het?
Het dragen kan door middel van een rijdende baar. Hierbij is er eigenlijk niet echt sprake van dragen, maar wordt de baar door de dragers rijdend voortbewogen door het vasthouden van de handgrepen aan de kist of de baar. Wanneer de overledene van de baar verplaatst moet worden naar het graf, dan wordt de kist onderhands opgetild en gedragen.
Een kist kan echter ook op de schouders van de dragers geplaatst worden, het zogeheten schouderen. In een vloeiende beweging wordt de kist dan vanuit een onderhandse positie opgetild tot boven de schouders en vervolgens op de schouder van de drager geplaatst die het dichtst bij de kist is. De andere hand wordt vaak onder of aan de zijkant van de kist gezet ter ondersteuning.
Zowel het onderhands dragen als het schouderen is ook door een familie te doen. Het is wel belangrijk om het schouderen van tevoren te oefenen. De uitvaartbegeleider kan op een rustig moment de werkwijze en instructies uitleggen. Op de dag zelf weten de dragers dan wat er van ze verwacht wordt en zijn zij voorbereid op hun mooie taak.
Wanneer kiezen voor rijden, dragen of schouderen?
Of een overledene met een rijdende baar, dragend of op de schouders wordt binnengebracht hangt af van verschillende factoren. Hoe zwaar is de overledene en de kist? Hoe sterk zijn de dragers? Hoe lang is de te overbruggen afstand? Hoeveel ruimte is er om bijvoorbeeld te draaien? Wat willen de dragers zelf het liefst?
Wat is zwaarder, dragen of schouderen?
Je zou misschien denken dat het schouderen een stuk zwaarder is dan dragen. Het tegendeel is echter waar. Wanneer de dragers ongeveer gelijke lengte hebben, dan wordt het totale gewicht over de lichamen van zes mensen verdeeld en is het goed te doen. Bij het onderhands dragen komt het gewicht slechts op zes handen te liggen. Wanneer de afstand wat langer is, kan dit resulteren in kramp in de vingers/handen waardoor het moeilijk is het handvat goed vast te blijven houden.
Wanneer men niet voor schouderen kiest en de afstand wat langer is, dan is de keuze voor een rijdende baar dus een juiste.
Maar moeten die professionals echt in die zwarte pakken en lange jassen??
Nee, zeker niet. De dragers van tegenwoordig zijn steeds meer studenten in plaats van gepensioneerden. Hierdoor is de uitstraling veranderd. Als familie kun je aangeven of je wilt dat de mannen in het zwart komen of bijvoorbeeld in een net grijs pak met of zonder stropdas.
Of, als je een informele uitvaart wilt, dan kunnen ze ook in een spijkerbroek met wit overhemd verschijnen.
En wat dacht je van een compleet damesteam van dragers? Ook dat kan!
En het geeft weer een heel ander beeld.
Dragers ouderwets?
Ouderwets is het inzetten van professionele dragers naar mijn mening zeker niet.
Wel of geen professionele dragers inhuren? De keuze is volledig aan de familie!
Note: foto’s gemaakt door Captured Life, met dank aan Ferentes