Een afscheid naar wens, in een wade naar wens

We hadden al eerder een afspraak staan. Die moest geannuleerd worden, omdat er een overlijdensmelding kwam en een familie mij nodig had. En zo was het zomaar weken later dat ik aanbelde bij het huis van Marijke Ott. Een kleine tussenwoning in volksbuurt Soesterkwartier in Amersfoort.

Er werd een kopje thee voor me gezet en toen ik koos voor gewone zwarte thee, reageerde Marijke met: “Oh, vriendinnenthee!”. Ze bedoelde dat ze deze thee alleen in huis had voor haar vriendinnen. Zelf dronk ze andere soorten. Maar ik dacht glimlachend in mezelf: “Goh, we kennen elkaar nog niet, maar ik word nu al als een vriendin ontvangen.”

Kennis en passie

Met de warme thee in mijn hand liepen we door naar een ruimte achterin de tuin waar zich Atelier Alewijn bevindt. Een soort schuurtje waarin haar werk en voorraad is opgeslagen en wordt getoond. En hier gebeurde het: Marijke begon te vertellen. Over de stoffen, de verschillende soorten, waar ze vandaan komen, hoe ze zijn gemaakt en hoe ze samen gevormd worden tot een wade die als omhulsel gebruikt wordt wanneer iemand is overleden.

Diosa-uitvaartmand-en-bruine-Manta-Redonda-wade-met-regenboog-spiraal-Atelier-Alewijn

Veel meer dan een lap stof

Je kunt bij Marijke kant-en-klare doeken bestellen of ophalen, maar ze doet zoveel meer.
Wat er nou zo bijzonder aan haar werk is? Voor mij is dat haar kracht om werkelijk met mensen in gesprek te gaan en samen te zoeken naar een wade die volledig aansluit bij de overleden persoon dan wel de naaste familieleden. Ze verkoopt niet alleen wades, ze creëert ze.

Soms komen mensen bij haar die een wade voor zichzelf willen maken. In een workshop van een aantal dagen worden eerst alle ideeën op een moodboard verzameld. Daarna begint de zoektocht naar de juiste materialen en stoffen. Dan pas start het werkelijke maakproces. Vaak, zo vertelde Marijke, maken de mensen de wades thuis nog af, omdat ze er zo’n werk van maken dat er uren tekort waren. Het bijzondere hieraan is dat mensen al creërend bezig zijn met hun (toekomstige) stervensproces. Het geeft mogelijkheden er met naasten over te kunnen praten.

2x-draagbaar-Atelier-Alewijn

Afscheid naar wens

Voor veel mensen is het moeilijk om na te denken of zelfs te praten over je eigen einde. Maar wat gun ik het mensen als ze ervoor open staan om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is rondom de dood. Rondom afscheid nemen. En wat voor moois er kan ontstaan als je met mensen als Marijke in contact komt. Het is zo waardevol als het afscheid nemen van het leven en van iemand die je lief had, gebeurt op een manier die goed voelt. En of dat nu is in een zelfgetimmerde kist, door het beluisteren van dat ene veelbetekenende lied of door je geliefde nog te kunnen aanraken in haar zelfgemaakte wade.

Kies vooral de weg die bij jou past. Dan ontstaat er iets waar je met liefde en een goed gevoel op kunt terugkijken. Ik geloof daarin en ben heel dankbaar dat ik mensen zoals Marijke op deze weg mag tegenkomen. Met een warm en blij gevoel reed ik die ochtend weg uit Amersfoort…

Lijkwade-Impalas

Interesse?

Wil je meer weten over Marijke en haar werk?
Kijk dan op:https://www.alewijn-lijkwades.nl/marijke/

Of start nu direct met een cursus

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een cursus voor het maken van een wade, klik dan op: https://www.alewijn-lijkwades.nl/cursus-maak-een-lijkwade/

Marijke Ott - Atelier Alewijn