Het aanbod is enorm

Bij het regelen van een uitvaart krijgt u te maken met een groot aantal keuzemomenten. Zo zult u zich af moeten vragen waar uw dierbare moet worden opgebaard na het overlijden. Welke kleding moet hij of zij aan? In welk omhulsel, oftewel, welke kist, wade of opbaarplank? En daarna volgen vragen als, wordt het een begrafenis of crematie? En in welke plaats? Welke dag? Al die informatie zetten we vervolgens op een kaart. Die ook weer gekozen kan worden uit de talloze voorbeelden.

Natuurkist met groot veldbloemstuk

Natuurkist met groot veldbloemstuk


Lijkwade op opbaarplank met tropisch bloemstuk

Lijkwade op opbaarplank met tropisch bloemstuk

De rol van de uitvaartbegeleider

Als uitvaartbegeleider leid ik u als een gids door het doolhof van mogelijkheden. Dat betekent dat ik u zo min mogelijk zal sturen, maar zoveel als kan laat leiden door uw gevoelens en gedachten. Het blijkt in de praktijk maar al te gemakkelijk om families die een uitvaart moeten voorbereiden in een bepaalde richting te sturen. Als uitvaartbegeleider word je gezien als de persoon die weet “hoe het hoort” of “wat moet”. Zo zou ik een klein, overzichtelijk keuzemapje kunnen maken met een paar kisten, bloemen en kaarten. Als ik de mensen alleen daaruit zou laten kiezen, zijn we snel klaar. Maar zo wil ik niet werken.

Kinderkistje

Kinderkistje

De uitvaartbegeleider als gids

Het mooie aan mijn vak is dat tegenwoordig bijna niks meer moet en dat steeds meer mensen de kans aangrijpen om zelfbewust hun keuzes te maken. Ik voel me dan ook een gids die er is om te adviseren, te begeleiden en te stimuleren. Door goed te luisteren en aan te voelen, stel ik een aantal opties voor die passen bij de situatie. In gesprek met de familie ontstaan ideeën die aansluiten bij de overledene en de nabestaanden. Zo groeit in de dagen voorafgaand aan de begrafenis of crematie het proces waarin alle ideeën gevormd worden tot een compleet geheel. Een geheel waarbij de kist, bloemen, kaart en invulling van de afscheidsdienst volledig op elkaar zijn afgestemd.

Populieren kist met paars-witte rouwstukken

Populieren kist met paars-witte rouwstukken


Kist met sober rouwstuk

Kist met sober rouwstuk

Zoveel mensen, zoveel wensen

Doordat de families hun eigen keuzes maken, ziet elke uitvaart er anders uit. Tot in detail moet alles kloppen. Dat is waarnaar ik iedere keer weer streef. En dan maakt het helemaal niet uit wat ik er zelf van vind. Wat ik persoonlijk wel of niet mooi vind, is niet van belang. Vandaar dat ik alle keuzes open laat en weiger te werken met simpele, standaard keuzeboeken. Een ieder moet kunnen kiezen wat bij hem of haar past. De getoonde foto’s laten zien hoe uiteenlopend de resultaten van de gemaakte keuzes kunnen zijn. Prachtig toch?

Zwarte kapkist met messing handgrepen

Zwarte kapkist met messing handgrepen