Loop – the living cocoon, oftewel de levende doodskist

De levende doodskist, hoe bedoel je?

Ook ik kon me enkele weken geleden niets voorstellen bij het nieuwsbericht dat ik voorbij zag komen over de Loop. Een nieuwe ontwikkeling van wetenschappers van de TU Delft voor de uitvaartbranche: de levende doodskist.

Wat is die Loop dan precies?

Het is een grafkist, die ontstaat uit natuurlijk materialen. Het bestaat uit mycelium, de naam voor het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen. Dit organisme wordt in een vorm (een mal) gebracht en daar groeit het aan tot het de vorm van de mal heeft aangenomen. Doordat het materiaal vervolgens wordt gedroogd, stopt het groeiproces en ontstaat een kist die een draagvermogen heeft van wel 200 kg.

Wanneer de kist na een uitvaart in de grond wordt begraven, dan heeft het slechts tot 45 dagen nodig om weer geheel op te gaan in de natuur. Doordat het langdurig in contact komt met het grondwater, gaat het groeiproces weer verder en wordt de grond verrijkt met natuurlijke stoffen. In plaats van de natuur te vervuilen met het begraven van een doodskist, vormt de Loop juist een voedingsbron voor de aarde.

Flyer Loop living cocoon

De familie die ik onlangs mocht begeleiden had het nieuws over de Loop ook op de televisie gezien. Het sprak de man en vrouw direct aan. Als akkerbouwer had hij jaren de grond op zijn erf benut voor de productie van diverse agrarische producten. Wanneer zij zouden sterven, konden ze door te kiezen voor de levende doodskist iets teruggeven aan de natuur.

Mosbed om levende doodskist

Dat de man zo snel daarna, plotseling overleed, had niemand kunnen voorzien. Toen ik met de familie om de tafel zat om de diverse mogelijkheden te bespreken, kwam direct de roep om de Living cocoon naar boven. Wat zou het mooi zijn als hij in die kist begraven kon worden. Toen ik de website bezocht voor informatie, kreeg ik de melding dat je een pre-order kon doen…Dat zag er niet goed uit. Gelukkig bleek er na een telefoontje al wel een klein aantal kisten op voorraad te staan.

En zo kwam de akkerbouwer op een bedje van groen, vers mos te liggen in de levende doodskist. Wat een mooie gedachte dat hij op deze manier aan de poldergrond van Flevoland teruggegeven kon worden.

Levende doodskist op begraafplaats

Voor meer info, klik op: https://www.loop-of-life.com/?lang=nl