Rouwwerk is maatwerk

Een bloemstuk zonder bloemen

Bloemen zeggen meer dan woorden. Bij het overlijden van een dierbare schieten woorden vaak te kort. Familie en nabestaanden willen afscheid nemen op een manier die recht doet aan de band met de betrokkene. Een rouwwerk kan hiervoor uitermate geschikt zijn. Vooral als het rouwwerk iets persoonlijks heeft.

Zo past bij een vrolijke, kunstzinnige dame die veel van kleur hield, een rouwstuk dat een gevarieerd palet aan bloemen, vormen en kleuren laat zien. Een groot bont stuk, met veel creativiteit samengesteld, zou zomaar de keuze van de familie kunnen zijn.

Een traditionele, ronde biedermeider met witte rozen en wat groen is een klassieker die een rustig geheel vormt op de eikenhouten kist van een lieve oma.

Maar wat hoort bij een hardwerkende man, die rietsnijder van beroep was? Altijd buiten aan het werk, door weer en wind, zijn gereedschap de rietsnit, in zijn hand. Maken we daar een sereen stuk met orchideeën voor? Nee, dan is een stoer mannenstuk nodig, de rietsnit met wat rietstengels erop verwerkt.

Lastig lijkt het te worden als een familie aangeeft een bloemstuk te willen ZONDER bloemen. Dat klinkt als een uitdaging voor een bloemiste. Maar het viel mee, een mondelinge uitleg over het leven van de betrokkene en de wensen van de familie waren voldoende. De bloemiste zag haar creatie in haar hoofd al voor zich. Terwijl wij aan het praten waren, kreeg het kunstwerk al vorm.

Het resultaat was verbluffend. Ruwe wijnstronken symboliseerden het moeizame leven dat geleid was. De palmtakken stonden symbool voor de overwinning op de dood door en in Christus. De verschillende soorten groen en takken wilgenkatjes maakten het af tot een prachtig geheel.

Als uitvaartbegeleider luisteren we goed naar de verhalen van de familie over hun dierbare en naar hun wensen en ideeën. Het is mooi als alles tot in detail klopt. Dat biedt steun aan de familie en geeft ons zo ontzettend veel voldoening in dit dankbare beroep.

Note:

Alle blogs worden vanuit mijn persoonlijke beleving en ervaring geschreven. Wanneer er realistische voorbeelden aangehaald worden, is daarvoor altijd toestemming verkregen van de families in kwestie.