Veelgestelde vragen

Er is een uitvaartverzekering. Zijn wij verplicht de verzekeraar de uitvaart te laten verzorgen?

Nee, dat is misschien wel het grootste misverstand in de uitvaartwereld. U bent te allen tijde vrij om uw eigen uitvaartbegeleider te kiezen en kunt dus altijd contact opnemen met La Luna Uitvaart.

Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen: uitgedrukt in geld/kapitaal of natura.

Bij de eerste vorm krijgt u een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd, waarmee u kunt doen wat u wilt.

Bij de tweede vorm is gekozen voor een dienstenpakket zoals omschreven door de verzekeraar. Maakt u keuzes die buiten dit pakket vallen, dan ontvangt u hiervoor een aanvullende (vaak hoge) rekening.

Wanneer u kiest voor La Luna Uitvaart, dan zal bij de verzekeraar moeten worden nagevraagd welk bedrag zij in plaats van het pakket zullen uitkeren. Doordat u bij La Luna Uitvaart geheel vrij bent in de invulling van de uitvaart, hoeft het totaalbedrag niet hoger te zijn dan bij de verzekeraar. Zelfs zonder de korting of het ledenvoordeel dat u wellicht misloopt, is het eindbedrag bij ons vaak juist lager.

Nieuwsgierig wat dit betekent voor uw situatie? Ik kom graag bij u langs om deze te bespreken en voor het maken van een vrijblijvende kostenbegroting.

Hebben wij zelf een keuze in waar er begraven of gecremeerd wordt?

Ja, u bent vrij om een andere begraafplaats of crematorium te kiezen dan die in de plaats van overlijden. De diverse locaties verschillen niet alleen in tarief, maar vooral ook in sfeer en omgeving. Het is aan te raden u vooraf goed te laten informeren en, indien mogelijk, ter plaatse eens een kijkje te gaan nemen.

Wanneer u een goede plek heeft gevonden, dan kunt u dit vastleggen in de wensenkaart, gratis op te vragen via het contactformulier.

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart hangen af van de keuzes die u maakt, maar zitten in deze regio gemiddeld tussen de € 5.500 en € 10.000. Naast het basistarief voor de uitvaartbegeleiding betaalt u voor o.a. de begrafenis of crematie, de verzorging en opbaring, het rouwvervoer, de condoleance, het rouwdrukwerk, de bloemen, de afscheidsplechtigheid, etc.

“We verwarren het beste met het duurste. Je wilt het zo mooi mogelijk doen. Maar dat heeft niets met de prijs te maken. Het gaat erom dat je een afscheid persoonlijk maakt. Dat kan vaak met heel kleine dingen.” (Citaat Marieke Henselmans, expert op het gebied van besparen en financiën. Bron: Later…als ik dood ben, 2017: 38).

Zie ook: Wat kost een uitvaart?

Hoe zorgt u ervoor dat we altijd een beroep kunnen doen op La Luna Uitvaart?

Ik werk samen met een aantal andere zelfstandige uitvaartbegeleiders. Wanneer ik niet beschikbaar ben, zal hij of zij in overleg met u mijn werk overnemen. Zo waarborgt La Luna Uitvaart dat u altijd kunt rekenen op een goede uitvaartbegeleider.

La Luna Uitvaart is bovendien onderdeel van het Landelijk Meander Netwerk. Hierin zijn uitvaartbegeleiders met elkaar verbonden die allen werken volgens de onderscheidende Meander-visie. Zij onderschrijven het gedachtegoed van de uitvaartbegeleider als gids rond de dood. Zij nemen de tijd om rouwenden zorgvuldig te begeleiden in hun proces van afscheid nemen, met persoonlijke aandacht en kennis van zaken.

Wij hebben veel bijzondere ideeën, maar wat is allemaal toegestaan?

De Nederlandse wetgeving heeft eigenlijk heel weinig vastgelegd omtrent begraven en cremeren.

Belangrijkste regels zijn dat een lichaam binnen een bepaalde termijn (vanaf 36 uur en uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden) moet worden geborgen en dat een lichaam omhuld dient te worden (d.m.v. een kist of wade).

Het is bijvoorbeeld niet voorgeschreven hoe de overledene vervoerd moet worden. Dit mag tegenwoordig met de eigen auto, in een rouwbus of zelfs per rouwfiets.

Ook de keuze voor een locatie voor de afscheidsceremonie is geheel vrij. Waar men vroeger traditioneel naar de kerk ging, vinden nu plechtigheden vaak plaats in de aula van het crematorium of de begraafplaats, maar het kan ook in een uitvaartcentrum, een restaurant of in de vrije natuur.

La Luna Uitvaart helpt u te kiezen voor wat het beste past bij de overledene en de nabestaanden.

Geen antwoord op uw vraag?

Staat uw vraag hier niet bij? Stelt u hem gerust via het contactformulier, per mail of telefoon.

Contact