Afscheid met een prijskaartje

Wat kost een uitvaart?

Het is niet prettig om te regelen, maar wel prettig om geregeld te hebben: de uitvaart. Maar wat kost dat eigenlijk?

‘Wil je begraven of gecremeerd worden?’ is de meest gestelde vraag over je onvermijdelijke uitvaart. Het geheel van handelingen en plechtigheden na je overlijden wordt nu eenmaal besloten met een teraardebestelling of een crematie. En dan is die vraag wel zo pragmatisch. Maar over de vele details en vooral de kosten tasten we vaak in het duister. Zes stellingen over de uitvaart.

 

1. Een uitvaart is duur

Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat een uitvaart kost, stelde budgetvoorlichter Nibud onlangs na onderzoek vast. En van wie daar wel een beeld bij heeft, schat de helft die kosten lager dan 6.000 euro. In werkelijkheid kost een uitvaart gemiddeld 7.500 euro.

Na de fundamentele keuze voor begraven of cremeren volgt nog een waslijst aan opties. Denk aan een overlijdensadvertentie, rouwkaarten, de bloemen of het aantal rouwauto’s. Maar ook aan de huur van een condoleanceruimte met koffietafel of drankje. Bedragen per uitvaartcentrum verschillen stevig en een uitvaart op zaterdag is duurder.

 

2. Cremeren is niet zomaar goedkoper

Of je nu kiest voor begraven of crematie, in beide gevallen is een kist gewenst. Die loopt in prijs op van enkele honderden euro’s voor een eenvoudig model tot 3.000 à 4.000 euro voor een luxere uitvoering.

In het geval van begraven maak je ook kosten voor een graf. Daarvoor betaal je gemiddeld 3.000 euro aan grafrechten per 10 jaar, afhankelijk van gemeente en onderhoud. Een tweede kostenpost is de gedenksteen bij dat graf. De prijs daarvan begint bij zo’n 1.250 euro, oplopend tot het viervoudige.

Bij cremeren is er naast de kist behoefte aan een urn of asbus. Gangbare modellen heb je vanaf enkele tientjes, opvallendere objecten kosten al snel honderden euro’s. Ook zijn er as-sieraden, met een kleine holle ruimte om de herinnering aan een dierbare bij je te kunnen dragen.

Toch is cremeren niet per definitie goedkoper. Dat hangt bijvoorbeeld af van wat de nabestaanden met de as willen doen. De urn kan thuis een plekje krijgen, maar begraven is ook een optie. In dat geval heb je wel te maken met een gedenksteen en grafrechten bij plaatsing in een urnenmonument: reken op circa 300 euro voor elke 5 jaar in een urnentuin.

 

3. Een natuurgraf is een ­goedkoper alternatief

Begraven in de natuur kan ook. Nabestaanden kiezen dan een passende plek in een beheerd natuurgebied, waar de tarieven aanzienlijk lager liggen dan bij traditionele begraafplaatsen. Dat komt door de afwezigheid van kosten aan onderhoud, gedenkstenen en grafrechten. Kijk voor meer informatie op natuurbegravennederland.nl.

Om de natuur te ontzien wordt vaak gekozen voor een lijkwade in plaats van een doodskist. Een lijkwade is een rechthoekige doek van enkele honderden euro’s waar de overledene in wordt gewikkeld. De natuurlijke stoffen hebben minder invloed op het milieu.

Ook bij traditionele begrafenissen is de lijkwade trouwens een optie, want een kist is niet verplicht. Een wade heeft een minder afstandelijk karakter dan een gesloten kist en kan voor persoonlijkere overgang staan.

 

4. Uitvaartverzekeringen dekken vaak niet alles

De uitvaartverzekering dekt de kosten van een uitvaart – of in elk geval een deel daarvan. Het is een prettige gedachte dat die kosten niet bij je nabestaanden belanden.

De bekendste varianten zijn de kapitaalverzekering en de naturaverzekering. Bij een kapitaalverzekering betaal je maandelijks een premie om bij overlijden een vast bedrag uitgekeerd te krijgen. De nabestaanden kunnen dan zelf of op basis van een testament bepalen hoe ze de uitvaart regelen en leggen eventueel geld bij als dat nodig is.

De naturaverzekering wordt uitgekeerd in diensten. Dat pakket is in de basis vrij sober. Denk aan een standaard kist, een eenvoudig bloemstuk, rouwkaarten en eventueel een ceremonie. De kosten van een graf zijn vaak al geen onderdeel van een naturapolis, laat staan een koffietafel. Houd daarom rekening met aanvullende kosten.

 

5. Polissen zijn te combineren

Het is mogelijk verzekeringen te combineren, zoals een vast bedrag voor algemene kosten en een naturapolis voor de uitvaartdienst. De basisvoorzieningen van een naturapolis zijn bovendien met aanvullende verzekeringen uit te breiden.

Uitvaarten zullen duurder worden, met name door inflatie. Een polis kan daarom een clausule bevatten waarbij premies gaandeweg worden opgehoogd. Daarnaast kun je ook zelf het verzekerde bedrag ophogen.

Weet je of de overledene een uitvaartverzekering had, of kun je de polis niet vinden? Kijk dan op ­vanatotzekerheid.nl/zoekpolis.

 

6. Een eigen spaarpot kan gunstiger zijn

Tot slot: het Nibud becijfert dat een 20-jarige globaal 5 euro per maand betaalt voor een kapitaalverzekering van 5.000 euro en 9 euro voor een bedrag van 10.000 euro. Voor een 40-jarige stijgt dat naar 8 en 16 euro, een 60-jarige betaalt 19 of 37 euro.

Stel dat je 80 wordt. Dan betaal je als 20-jarige in 60 jaar tijd 3.600 euro voor een uitkering van 5.000 euro; dat is een vrij laag rendement. Als 40-jarige betaal je met 3.840 euro over 40 jaar maar 240 euro meer, dus waarom zou je niet wachten om in te stappen? Een 60-jarige betaalt in 20 jaar tijd niet minder dan 4.560 euro aan premies en spaart maar 440 euro voor een dekking van 5.000 euro.

Toegegeven: spaarrentes zijn op dit moment erg laag. Maar op zulke lange termijnen kan zelf sparen of beleggen veel gunstiger uitpakken. Dat is best het overwegen waard.

Na de uitvaart

Het is het laatste waar je als nabestaande op zit te wachten, maar er komt een berg papier- en regelwerk na een overlijden op je af.

Werk met een checklist om dat behapbaar te maken, vraag familie en vrienden om hulp, of besteed werk uit. ­Belangrijke instanties om snel van een overlijden op de hoogte te stellen zijn werkgever of uitkeringsinstantie, verhuurder of woningvereniging en de bank. Daarvoor heb je een akte van overlijden nodig, die de gemeente uitgeeft.
Bij verzekeraars moeten polissen worden opgezegd of de tenaamstelling worden veranderd. Daarna volgen bedrijven, instanties en verenigingen waar abonnementen en lidmaatschappen moeten worden stopgezet.

Wilt u graag de mogelijkheden rondom een uitvaart bespreken en bent u op zoek naar een uitvaart op maat? Neem dan vrijblijvend contact op.

Bron: Algemeen Dagblad 14 februari 2018